Móra Ferenc Általános Iskola 1144 Budapest-Zugló, Újváros park 2. ZÖLD ÖVEZET

MÓRA Iskolai Blog - Zugló

MÓRA Iskolai Blog - Zugló

Látogatás a Holokauszt Emlékközpontban

2016. június 03. - GyőrfiJudit

img_3945.JPG

fotók: © Győrfi Judit

img_3948.JPG

img_3964.JPG

img_3959.JPG

img_3963.JPG

 

Látogatás a Holokauszt Emlékközpontban

 

A tavasz folyamán kétszer látogattunk el a nyolcadikosokkal a Holokauszt Emlékközpontba.

Először a 8./a-val néztük végig az állandó kiállítást, majd második alkalommal összevonva a 8./b-vel részt vettünk egy rendhagyó órán: A holokauszt képregényekben és filmeken.

Mindkét esetben sok érdekes dolgot láttunk, s úgy döntöttünk, hogyha lehetőségünk lesz rá, minden évben szervezünk a 8. évfolyamoknak ebben a témakörben kihelyezett tanórákat.

 Szervezők: Pádár Erika, Győrfi Judit

 

Egy kisdiák tollából:

Holokauszt emlékközpont

Nagyon sokkoló volt látni a múzeum bejáratánál azt a rengeteg nevet. Belegondolni, hogy akár egy családtagom neve is szerepelhet a listán, megrázó. Látni azt, hogy a mai napig járnak arra emberek és a szeretteiknek raknak csokrot vagy követ. (A zsidók használják, a lélek örök életének szimbólumaként). Az első teremben furcsa volt számomra az a vidám zene a háttérben. A kísérőnk felhívta ott a figyelmünk a csíkokra a terem oldalán, ami később kiderült, rendkívül jól szimbolizálja az életet.

Jó volt külföldiekkel is találkozni, ami azt jelenti, hogy másokat is megrázott vagy csak érdekli a történelem. A későbbi termekben rossz volt belegondolni, milyen kegyetlen is az ember. (A bútorokat/tárgyakat, ami zsidóké volt tilos volt megtartani, gúnyt űzni belőlük stb.) Az viszont jó érzéssel töltött el, hogy Horthy kiállt a zsidókért és nem küldte táborokba őket. Remélem, nem csak azért tette, hogy ne ítéljék el a későbbiekben, hanem mert tudta, hogy pont olyan emberek, mint ő. A legmegrázóbb a legmélyebb, a „piros” szoba volt. A háttérzene is nyugtalanító volt, sőt látni a sok lefogyott embert borzasztó volt. A felvételt látni a táborról szintén sokkoló volt, és hallani, hogy az utolsó pillanatig azt gondolták, hogy csak zuhanyozni mennek…És mi ilyeneknek segítettünk. Bukásuk után öröm volt látni, hogy próbáltak rajtuk segíteni, de az akkori tudományok miatt ez nem sokaknál segített. Vagy ki tudja…

Írta: Szatmári Dávid 8./a

 

A bejegyzés trackback címe:

https://moraiskolazuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr588775568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása