Móra Ferenc Általános Iskola 1144 Budapest-Zugló, Újváros park 2. ZÖLD ÖVEZET

MÓRA Iskolai Blog - Zugló

MÓRA Iskolai Blog - Zugló

Nyári tábor 2019. július 29 – augusztus 2.

2019. szeptember 01. - GyőrfiJudit

Létszám: 28 gyerek + 3 pedagógus (10 fő - 3.A, 18 fő - 4.N)

Pedagógusok: Siposné Balázs Tímea, Sárköziné Üveges Ágnes, Varga Éva

Táboroztatás célja:

Egészen más egy hosszú környezetismereti órán tanulni a szélről, esőről, növényekről vagy az állatok viselkedéséről, mint testközelből meg is tapasztalni azt. A sokszor unalmas vagy érthetetlen tankönyvi mondatokból igazán egy közvetlen környezetben válik kézzelfogható, logikus valóság és tudás, mely akár egy életen át megmarad. A programok kiváló szórakozást is biztosítanak: a gyerekek a játékos feladatoknál szinte észre sem veszik, hogy tanulnak, és épp megismerik a tavak, az erdő élővilágát, a víz körforgását, az erdei állatok életmódját, a fajok sokféleségét, az ehető növényeket, a szél erejét, a térkép használatát.

Ez az egyik legnagyobb előnye az ilyen jellegű táboroknak: a jó levegő, a sok mozgás szinte újjávarázsolja a gyerekeket: az étvágyuk megnő, a szemük csillog, és még erősödnek is lelkileg. Az erdő megismeréséhez ugyanis bátorságra is szükség van amellett, hogy bírni kell a gyűrődést. Az a gyerkőc, aki otthon egy madártollat alig mer megfogni, pár nap alatt egészen megváltozik: néhány kivételtől eltekintve ugyanis a legtöbbjük hamar rádöbben, hogy a természet nem félelmetes ellenség, hanem jó barát, aki minden napra nyújt valami meglepetést. Miközben pedig ezzel foglalkoznak, a gyerekek csapattá szerveződnek, barátságok alakulnak ki, és a tanárok is kiléphetnek egy kicsit szigorú pedagógus szerepkörükből. Az már csak hab a tortán, hogy a táborban a gyerekek a környezetvédelemről is sokat tanulnak, sokkal környezettudatosabbá válnak, ami nem csak nekik, de az erdőnek is hasznos.

 

„Az önállóságra nevelés nem arról szól, hogy megtanítod a gyereknek, amire még nem képes,hanem, hogy nem teszed meg helyette, amire ő is képes.”

 

Minél előbb lesz önálló a gyermek, annál jobban megállja majd a helyét az életben.

Ennek elérése is fontos feladata a táboroknak, hiszen sokkal kevesebb segítséget kap az öltözködésben, tisztálkodásban, étkezésben, mint amit egy szülői ház biztosít a mindennapokban.

 

Úti célunk egy olyan hely kiválasztása volt, amely amellett, hogy aktív pihenést nyújt, kiszakítson, ha csak pár napra is, a nagyváros nyüzsgő életéből. Nyugalmat, feltöltődést, tiszta levegőt, élményeket, ismeretszerzést kínáljon a táborban részt vevők számára.

 

A választás így esett a Mátrára, azon belül pedig egy „kis gyöngyszemre” Mátrafüred és Mátraháza között félúton.

 

 

Sástó:

 

Sástó a Mátra szívében helyezkedik el 530 m magasan, csodálatos környezetben. Budapesttől mindössze 90 km-re található, a 24-es számú főút mellett. Közvetlen autóbusz járatok indulnak Budapestről.

Az ország legmagasabban fekvő természetes tava, a tábortól mindössze 300 méterre fekszik.

A tó partján áll az 53 m magas kilátó, melyet elsőként fából építettek, később pedig Algyőről került fel a mai napig is álló olajfúró torony. A kilátóból tiszta időben akár a Budai-hegyeket is látni, a Mátra déli lankái, Kékestető, valamint a torony közvetlen lábánál elterülő tó felejthetetlen látványt nyújtanak azon bátraknak, akik fellépcsőznek a legfelső szintre. Tériszonyosoknak nem egy népünnepély feljutni a csigalépcsőn, a csodálatos panoráma azonban kárpótol a fáradságért. Az első emeleti teraszon a madárfelismerést segítő rajzok és megtapintható faragott madarak, a harmadik emeleti teraszon a látnivalók beazonosítását megkönnyítendő feliratos tájképek és távcső találhatók.

 

Néhány gyerek kivételével mi ennek megmászását megcéloztuk és jó néhányan fel is jutottunk a legtetejére. Éreztük a torony kilengését, de a látvány felülmúlta ezt az érzést.

 

Maga a tó, kényelmes sétautakon teljesen körüljárható, füzekkel szegélyezett, nádasban bővelkedő tavacska közepén két kis fahídon megközelíthető szigetecskét is találunk. A tó faunájáról és flórájáról információs tábla tájékoztat minket. Jó időben csónakázni is lehet a tavon, fürödni tilos.

A tó északi oldalán, egy hangulatos réten játszótér, pihenőpadok, tűzrakó hely áll a turisták rendelkezésére. A tótól egészen a Farkas-kútig húzódik egy informatív, játékos 15 állomásból álló Béka tanösvény, amelynek körbejárásával sok mindent megtudhattunk a hely keletkezéséről, a környék növény és állatvilágáról.

Nem maradhatott ki a tóban lubickoló kacsák etetése sem.

 Szállás:

A Mátra kemping területén található motelben voltunk elszállásolva, amely kényelmet nyújtott mindenki számára.

A szobákban 2 db emeletes ágyat találhattunk, 4 fő részére. Minden szoba hideg-meleg vizes mosdóval, szekrénnyel, asztallal és székekkel volt felszerelve. A folyosóról nyíltak a közös vizesblokkok, ahol WC és zuhanyzási lehetőség volt biztosítva számunkra.

Az előtérben található társalgó kiváló lehetőséget nyújtott a közös vagy egyéni játékokra, kézműves foglalkozásokra, beszélgetésekre.

Programok:

Mondhatom, hogy a hét alatt unatkozásra nem volt lehetőség.

Próbáltuk a programokat úgy összeállítani, hogy azok mindenki számára örömöt, élményt nyújtsanak, és szívesen emlékezzenek vissza az itt töltött napokra.

 A programok kialakításánál figyelembe kellett venni néhány konkrét, lefixált időpontot:

  • A kemping területén egy wellness szálloda is található, melynek élménymedencéjét megkaptuk minden nap délelőttjére egy óra hosszára.

Nem szívesen hagyta el senki a medencét, amikor letelt az idő.

  • Reggelit, ebédet, vacsorát kaptunk, főként meleget. Olyan menüsort állítottak össze számunkra, amelyek a gyerekek igényeinek maximálisan megfeleltek. Jó volt látni, mennyien repetáznak és fogyasztják el jóízűen az aktuális ételeket.

 

Fő programok:

 

Hétfő:

  • Sástó bemutatása, növény és állatvilága (tanösvény)
  • sástói kilátó megmászása (környező hegyek, települések megismerése a magasból)

 

Kedd:

  • Kékes – Mátrafüred túra (6 km)

(Kékes – Csatorna völgy – Ördög-forrás – Mátrafüred)

Lefelé haladva megismerhettük az erdő szintjeit, a növényzet változását.

 

Szerda:

  • Sástó – Mátrafüred túra (2 km)
  • Mátrafüred – Gyöngyös (utazás kisvonattal, nyitott szerelvényen)

A vonatból megismerhették a táj változását, a vasúti sínek melletti kiskertek növényvilágát.

  • Mátra Múzeum

A Gyöngyös belvárosában, az egykori Orczy-kastélyban lévő Mátra Múzeum, nemcsak a környék, hanem túlzás nélkül állítható, Magyarország egyik legérdekesebb múzeuma. A gyönyörűen felújított, Europa Nostra-díjat is kapott kastély épülete, a romantikus kastélypark, és a 2009-ben megnyitott modern Természettudományi Pavilon is kihagyhatatlan látnivaló.

Mi ezt az új, modern pavilont látogattuk meg, melyben európai színvonalúan mutatják be a Mátra és környékének növény- és állatvilágát, illetve megcsodálhattunk egy élő trópusi állatokat és növényeket bemutató pálmaházat is. Korszerű multimédiás és audiovizuális eszközök szolgálták a valóban élményszerű ismeretszerzést.

A háromszintes természettudományi pavilon központi eleme a 15 m magas kocsánytalan tölgy, mely köré szerveződik a rendszertani egységekben foglalt igen gazdag kiállítás. 24 dioráma különböző élőhelyek világát tárta elénk, melyek a kiállítás leglátványosabb elemei.

  • Gyöngyös – Mátrafüred (utazás kisvonattal, nyitott szerelvényen)
  • Mátrafüred – Sástó túra (2,6 km)

Utunk elején megálltunk a patinás Kozmáry kőkilátónál, amely több mint 100 éves és gyönyörű körpanorámát nyújtott a tájra.

 

Csütörtök:

  • Oxigén Adrenalin Park

Sástótól mintegy 10 percnyi sétára kis erdei ösvényen keresztül értük el a parkot, amelyet a gyerekek már nagy izgalommal vártak.

 

Teljesítették a:

  • kalandpályát, ahol nagy ügyességgel mentek végig fent a magasban
  • az erdei labirintust, ahol meg kellett találni a megfelelő kijáratot
  • átkeltünk egyik oldalról a másikra egy függőhídon, alattunk a szakadékkal
  • hajtányon ’hajtották’ körbe a régi kőbánya területét
  • kipróbálhatták a ’csoda bicikliket’, melyek nem a megszokott módon működtek
  • bobozhattak kifulladásig, ahol élvezhették a száguldást

 

Mindenki óriási élménnyel tért vissza a táborba.

 

Péntek:

  • Kvízjáték a héten ’tanultakból’ a látottak, tapasztaltak alapján
  • Értékelése a hétnek (szobarend)
  • Beszélgetés

„Kinek mi tetszett legjobban? és Mi az ami nem igazán?”

 

A leírt programokon kívül sok-sok játék (pl. labdás kidobók, vízi bombázás, társasozás, kártya-játékok, kézműveskedés is színesítették a mindennapokat).

 

Úgy érezzük, hogy egy csodálatos környezetben, nagyon tartalmas, élménydús hetet zártunk, amire a gyerekek valószínűleg mindig szívesen fognak visszaemlékezni.

 

 

Fotók, szöveg: Varga Éva, Sárköziné Üveges Ágnes, Siposné Balázs Tímea pedagógusok

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://moraiskolazuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr4515035370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása